מהי השתלת עצם?
בעשור האחרון התפתח שטח השתלות השיניים, וזאת על מנת לאפשר לכל אדם ליהנות משיניים טובות ונאות. התפתחות זאת כוללת מציאת פתרונות למקרים שאין מספיק עצם להתקנת שתלים, על ידי פרוצדורות של השתלת עצם.
מי זקוק להשתלת עצם?
השתלת עצם מיועדת למצבים בהם לא ניתן לבצע שתלים עקב חוסר עצם. חוסר העצם יכול לנבוע מסיבות שונות כמו דלקת סביב השן שגרמה לספיגת העצם, מחלת חניכיים, חוסר מולד של שיניים, אובדן השיניים לפני זמן רב, קירבת רכס העצם לסינוס המקסילארי קרא עוד בדף הרמת סינוס.
מהו התהליך של השתלת עצם?
השתלת עצם מאפשרת להוסיף עצם במקום בו היא חסרה, כשלב מקדים או בו–זמנית עם ביצוע השתלים. ישנן שיטות שונות שנועדו להשגת מטרה זו, כולל השתלת עצם ממקור עצמי של אותו מטופל, או בעצם המופקת ממקור חיצוני (מבנק עצם). העצם המושתלת יכולה להיות בצורת "גוש" או גרגירים, ולאחר ההשתלה במקום המיועד יש לכסותה בממברנה מגינה. במקרים רבים של חוסר עצם באזור שיניים טוחנות עליונות, הדבר נובע מקרבת חלל הפה לסינוס המקסילארי, ואז יש צורך בפרוצדורה של "עיבוי רצפת הסינוס" – קרא עוד בדף הרמת סינוס.
איזה צילומים צריך?
לצורך התכנון, הצוות המטפל יזדקק לתצלומי רנטגן מסוג טומוגרפיה ממוחשבת – CT– על מנת לסייע בתכנון שתל העצם, יחד עם בדיקה קלינית.
האם אפשר לבצע שתלים והשתלת עצם בניתוח אחד?
לעיתים ניתן לבצע את השתלים ובניית עצם בו זמנית. הגורם העיקרי הקובע אפשרות זו הוא האם ניתן לייצב את השתל בצורה טובה בזמן הניתוח גם בחוסר העצם. כמו כן קובעת גם כמות העצם הקיימת באתר ההשתלה וכמות העצם החסרה, וכן איכות העצם באתר ההשתלה והעצם המושתלת.
האם השתלות העצם מצליחות?
בידיים מיומנות, אחוז ההצלחה של פרוצדורות השתלת העצם גבוה ביותר. יש לזכור כי פרוצדורות השתלת העצם דורשות רכישת מיומנויות קליניות מיוחדות ורמת ביצוע גבוהה מהרופא המטפל. מיומנויות אלו נרכשות לאורך שנים של לימוד בהתמחות מוכרת על ידי משרד הבריאות, ולא בקורסים קצרים, וכן דורשות ניסיון כירורגי רב.
ישנם גורמים המסייעים להצלחת פרוצדורות ההשתלה – פה בריא, שמירה קפדנית על ניקיון הפה והשיניים, שמירה על הוראות הרופא, ולקיחת תרופות לפני ואחרי התהליך. גורמים המפריעים להצלחת ההשתלה, הם בעיקר עישון, מחלות כרוניות לא מאוזנות (כגון סכרת), והפעלת לחץ על מקום ההשתלה (כגון תותבת הלוחצת על המקום).
כמה זמן להמתין?
לאחר השתלת עצם מומלץ להמתין לפני המשך הטיפול בין 5 ל – 9 חודשים – תלוי כמה עצם חסר ובאיזה מימד. זו התקופה הביולוגית בה העצם עוברת התבגרות ושחלוף ובונה את עצמה לממדים החדשים.
ניתוח השתלת העצם
הניתוח מתבצע במרפאה, בתנאים סטריליים. השתלת עצם היא ניתוח הרגיש ביותר לזיהום וחשוב ביותר שהציוד, החומרים ואזור הניתוח יהיו סטריליים. לפני ההשתלה יש ליטול אנטיביוטיקה על פי הוראות הרופא/ה, על מנת למנוע כאב וזיהום. לאחר מכן מבוצע אלחוש מקומי "להרדים" את אזור הניתוח. במקרים נרחבים מאוד, או לפי בקשת המטופל, ניתן לבצע את הניתוח בסדציה (הרדמה) בעזרת רופא מרדים מומחה.
המטופל מכוסה בכסויים סטריליים ואיזור הפה עובר חיטוי. לאחר מכן מתבצע התהליך הכירורגי של ההשתלה, כולל תפירת אזור הניתוח. המטופל נח מעט בחדר ההמתנה עם קרור של אזור הניתוח, על מנת להקטין את הנפיחות הצפוייה. לאחר מתן הוראות "תעשה ואל תעשה" לימים הקרובים, מה מותר ומה אסור, המטופל משוחרר לביתו.
מה מותר ומה אסור?
בניגוד לדעה הרווחת, תופעות הלוואי אחרי השתלת עצם אינן קשות. בדרך כלל יש נפיחות במקום הניתוח, ולעיתים יש כאב מסויים במשך ימים מספר – אך הכאב ניתן להפחתה משמעותית על ידי מתן תרופות לפני ואחרי הניתוח. ככל שניתוח היה מורכב יותר, צפויות יותר תופעות לוואי. לעיתים יש גם שינוי צבע בעור עקב שטף דם מקומי (צבע כחול–ירוק המשתנה לצהבהב). הנפיחות חולפת בדרך כלל אחרי שלושה ימים עד שבוע, ושינויי הצבע , אם ישנם, מתקיימים עוד כשבוע. כמובן יש לנהוג על פי הוראות הרופא. יש להקפיד על כלכלה רכה ולא חמה לתקופה מוגבלת (מיום עד מספר ימים), לקחת תרופות שנרשמו, כולל משככי כאבים בשעת הצורך, ולא להפריז במאמצים בימים הסמוכים לניתוח. פרט לזאת – אין מגבלות מיוחדות.
עובדות חשובות:
השתלת העצם צריכה להיות מבוצעת בתנאים אופטימאליים של שדה כירורגי סטרילי וכיסוי אנטיביוטי למניעת זיהום. תנאים אלו מורידים באופן דרסטי את הסיכון לחוסר קליטה וסיבוכים. אך יש לזכור שיש אחוז קטן של כישלונות. הסיבה העיקרית לכישלון היא זיהום, וגם מחלות כרוניות, כמו סוכרת לא–מאוזנת, עלולות לגרום לבעיות רפוי כלליות, כולל קליטת העצם.
עישון בתקופת הרפוי נמצא כגורם מרכזי בסיבוכים. אנו ממליצים להפסיק לעשן כ–שבועיים לפני ההשתלה. אם ברצונך לחזור לעשן, מומלץ לעשות זאת לא לפני סיום תהליך הקליטה. במידה ואין ברצונך או ביכולתך לחדול לעשן, מומלץ לפחות להוריד את הכמות ל"מינימום ההכרחי". יש לזכור כי עישון בתקופת הרפוי מגביר את סכויי הכישלון.
בהצלחה !!!!